Je zult vast wel artikelen hebben gelezen waarin experts zeggen dat je absoluut niet zonder VPN kunt. En daartegenover ook citaties gezien hebben van experts dat je niets hebt aan een VPN. Dat er twee totaal verschillende dingen gezegd worden, heeft echter vaak niets met de experts te maken, maar met de media. Nuance en detail wordt vaak aan de kant geschoven voor clickbait en schokkende koppen. Er moet immers geld verdiend worden door de media en de online concurrentie is sterk.
Het werkelijke antwoord ligt natuurlijk in het midden. Een
VPN kan erg handig zijn en een aantal problemen oplossen. Het is daarentegen behoorlijk nutteloos in gevallen waarop het geen invloed heeft. Je zult het verschil begrijpen als je weet wat een VPN is en doet.
Een VPN is een virtueel persoonlijk netwerk dat een versleutelde verbinding legt tussen jouw apparaat en een VPN server. Hiermee worden je gegevens vanaf je apparaat versleuteld en via een soort tunnel naar een VPN server geleidt, voordat het mengt met al het andere internetverkeer op het ‘openbare’ internet.
Dit brengt verschillende voordelen met zich mee, maar het is ook geen toverstokje waarmee je al je internetproblemen op kunt lossen. Als je je bewust bent van wat een VPN wel en niet kan, kun je beter beslissen of je een VPN nodig hebt om jouw probleem op te lossen.
Redenen om een VPN te gebruiken
- Om op afstand veilig verbinding te maken een netwerk.
Zowel een verbinding met het kantoornetwerk vanuit thuis, als een verbinding met je thuisnetwerk (en je IoT apparaten) vanuit kantoor zijn goede redenen om een VPN aan te schaffen.
- Om geo-blokkades te omzeilen.
Veel Nederlanders gebruiken een VPN om geo-blokkades van streaming sites te omzeilen en bijvoorbeeld toegang te krijgen tot Hulu of BBC iPlayer. (Je hebt nog steeds een abonnement nodig voor streaming services)
- Om censuur tegen te gaan.
In landen waar het internet gecensureerd wordt, maken mensen gebruik van een VPN om toch toegang te krijgen tot content. Een goed voorbeeld is de Twitter ban in Nigeria in 2021, waardoor VPN gebruik enorm steeg in het land.
- Om locaties te verbergen/spoofen.
Verschillende mensen hebben redenen om hun identiteit en/of locatie te verbergen, van journalisten tot complotdenkers en van influencers tot voortvluchtigen.
- Om veilig gebruik te maken van openbare wifi.
Openbare wifi is niet veilig. Je weet immers niet wie er nog meer op het netwerk zit mee te kijken. De tunnel en encryptie van een VPN schermen je gegevens af van de rest van het netwerk.
Redenen waarom een VPN niet al je problemen op kan lossen
- Geen garantie op volledige anonimiteit.
Je browsegedrag kan nog steeds je identiteit onthullen, vooral als je bent ingelogd op een Google- of Facebook-account, cookies accepteert en browsers zoals Chrome blijft gebruiken. Deze kunnen je allemaal tracken en om volledig anoniem te zijn, zal je ze moeten vermijden.
- Onbetrouwbare VPN diensten.
Niet alle VPN diensten zijn hetzelfde en sommige diensten zijn ronduit gevaarlijk om te gebruiken. Zorg altijd dat je gebruikt maakt van een betaalde dienst bij een van de gerenommeerde VPN diensten, zoals ExpressVPN of SurfShark.
- VPN-verbod door streaming en gaming sites.
Sommige sites geven je de foutmelding “je gebruikt een proxy of unblocker” als je een VPN gebruikt. Dus Netflix series bekijken vanuit een ander land lijkt een onmogelijke belofte. Je hebt hier dan ook een Netflix VPN voor nodig. Dit is een VPN dat niet opgemerkt wordt door de sites, omdat het gebruik maakt van een groot aantal verschillende IP-adressen. NordVPN is bijvoorbeeld erg goed in het vermijden van detectie.
- Een VPN beschermt je niet tegen alle hackers of phishing-aanvallen.
Als je zelf (per ongeluk) malware downloadt of je informatie weggeeft aan criminelen, kan een VPN je echt niet helpen.
VPN diensten kunnen je helpen met de technologie om je internetverkeer te versleutelen en om te leiden via een VPN server, maar natuurlijk is het geen allesomvattende bescherming. Gebruik het waarvoor het bedoeld is, en combineer het met andere oplossingen (anti-virus, Mozilla browser, DuckDuckGo zoekmachine) voor extra bescherming.