Winkelen doen we al jarenlang deels online en deels in de winkelstraten. Door de vele mogelijkheden en het gemak van online shoppen verdwenen veel fysieke winkels als sneeuw voor de zon in diverse steden in Nederland. Tot dit jaar: uit
recente cijfers van het CBS blijkt dat er voor het eerst sinds jaren weer meer winkels in de Nederlandse winkelstraten te vinden zijn.
Geen fikse stijging, maar wel een kentering na jaren daling
Uit dat onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek komt naar voren dat er aan het begin van 2022 83.801 winkels in Nederland te vinden waren. Dat zijn er 655 meer dan het jaar ervoor in 2021. Hoewel dat zeker geen denderende stijging is, valt het wel op. De afgelopen 12 jaar daalde het aantal winkels in Nederland namelijk alleen maar en ook aan het begin en tijdens de coronacrisis ging het niet goed met de fysieke shops. De grootste categorie winkels in Nederland hierbij zijn kledingwinkels die met 13,7 duizend vestigingen goed zijn voor 16% van alle winkels.
Daarna komen supermarkten en shops die huishoudartikelen verkopen. Een andere opvallende verandering is dat Nederlanders, en dan met name sinds de coronacrisis, vaker met pin betalen dan met contant geld. Zij gebruik hiervoor ook steeds vaker de mogelijkheid om contactloos te betalen. Uit
onderzoek van Betaalvereniging Nederland blijkt dat maar liefst 87% van de elektronische betalingen in 2021 contactloos gebeurde. Als winkel is het dus zeker niet overbodig om anno 2022 te gaan voor een
pinautomaat kopen met deze mogelijkheid.
Grootste stijging van winkels in de food-sector
De stijging van het aantal fysieke winkels in 2021 gebeurde voornamelijk door de toename van winkels met voeding (food-sector). Daar steeg het aantal shops met 3,4% wat op jaarbasis een aanzienlijke stijging is. Binnen deze sector waren het vooral de winkels in zoetwaren, brood en banket die het meest in aantal stegen, namelijk met 4,7%. Ook supermarkten en andere shops in voedingsmiddelen groeiden met 4,4% ten opzichte van het jaar ervoor. Winkels in de nonfood-sector stegen minder hard en bleven nagenoeg op hetzelfde aantal staan.
Kijken we naar een sector waar het in 2021 juist niet zo goed mee ging als met de winkels in de food-sector dan zien we dat de boekwinkels en winkels in lectuur en schrijfwaren het minst goed scoren. Sterker nog: het aantal boekwinkels daalde met 8,1% en het aantal shops in lectuur en schrijfwaren verminderde met 7% in vergelijking met het jaar ervoor. Dat is meer dan opvallend te noemen, omdat de afname van het landelijke aantal boekwinkels hiermee in slechts één jaar tijd groter was dan in de drie jaren ervoor. Ook schoenenwinkels en shops in elektrische apparatuur deden het minder goed.
Eigen winkel opzetten? Check deze tips
Het starten van een eigen bedrijf met een winkel en/of webshop is dus nog steeds erg populair. Zit je erover na te denken om een winkel op te zetten? Gebruik de volgende tips en tricks voor een stabiele basis bij het oprichten van je eigen bedrijf en winkel.
Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel als ondernemer en ga voor een pakkende, goed te onthouden winkelnaam.
Maak een ondernemingsplan voor jezelf, maar ook voor potentiële investeerders of eventueel voor een geldverstrekker wanneer je niet over eigen (spaar)geld beschikt.
Vind een winkelpand dat bij je bedrijf past en dat op een logische en goed te bereiken plek ligt. Kijk goed naar de (maand)prijs en of dat past bij het startbudget van je bedrijf.
Zorg voor goed voorraadbeheer en houd een duidelijk overzicht met een modern kassasysteem dat de voorraad tot in detail bij kan houden. Hierbij krijg je een seintje wanneer een bepaald product onder een bepaald aantal komt.
Ga vanaf begin af aan met aandacht bezig met je boekhouding. Het liefst besteed je die uit aan een boekhouder om zo zelf de focus te blijven houden op je winkel.
Open een zakelijke rekening voor je winkel. De meeste banken laten je geen zakelijke betalingen doen via een particuliere rekening waardoor een zakelijke rekening onvermijdelijk is.
Kijk goed naar de verzekeringen die je nodig hebt als winkelier voor zakelijke risico's en om je inboedel te dekken voor het geval dat.
Huur iemand in die met je mee kan kijken naar de inrichting van je winkel. Het liefst wil je dit op een slimme én hippe manier doen, zodat je je spullen aantrekkelijk en handig aan kunt bieden.
Een pinautomaat kopen anno 2023 is eenvoudig. Kies voor een pinautomaat met de functie contactloos betalen en die je digitaal kunt verbinden aan je kassasysteem.