VOORPAGINA
ALLE SITES
INLOGGEN
REGISTREREN
SUGGESTIES
FORUM

Verduurzaming: het wordt nu echt praktijk


NL sectie's:
- Wereld
- Buitenland
- Binnenland
- Sport nieuws
    - Voetbal nieuws
    - Formule 1 nieuws
    - Wielrennen
    - Ajax nieuws
    - Feyenoord nieuws
    - PSV nieuws
- Economie
- Wetenschap
- Showbiz/Media
- Computer nieuws
- Gaming nieuws
    - PS4 nieuws
    - PS3 nieuws
    - Xbox One nieuws
    - Xbox 360 nieuws
- Hardware nieuws

Verduurzaming: het wordt nu echt praktijk

Hoewel de energietransitie eigenlijk al decennialang onderwerp van gesprek is, is het momenteel echt een hot topic. De energieprijzen (vooral die van gas) stegen, onder andere door de economische opleving na de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne, de afgelopen maanden flink. Daarbij bleek de afhankelijkheid van andere landen voor gas, sinds er minder in Groningen op wordt gepompt, niet erg verstandig te zijn. Tot slot is het milieu- en klimaattechnisch echt nodig om veranderingen door te voeren, willen we geen onherstelbare schade aan de aarde aanrichten.

Wens wordt noodzaak

Al jarenlang wordt er gepraat over ons gebruik van fossiele grondstoffen zoals aardgas. Ten eerste omdat het einde van de voorraad daarvan steeds sneller in beeld komt. Daarnaast vanwege de schadelijke gevolgen die verbranding ervan heeft voor het milieu en klimaat. Het besef dat woorden nu echt in daden moeten worden omgezet wordt steeds groter. Meer en meer landen stellen doelen om het gebruik van fossiele brandstoffen aan banden te leggen. Minder energie verbruiken en overschakelen op duurzamere manieren om energie op te wekken zijn niet langer een toekomstige wens maar gewoon harde noodzaak.

Minder energie verbruiken (of zelfs verspillen)

De positieve gevolgen van de energietransitie voor het milieu en klimaat zijn uiteraard van groot belang. Toch bleek dat toch vooral de hoge gasprijzen het afgelopen jaar de energietransitie aangezwengeld hebben. De industrie in ons land is bijvoorbeeld actiever dan ooit op zoek naar alternatieve energiebronnen.

Daarnaast hebben de stijgende energieprijzen ook meer huishoudens over de streep getrokken om hun woning te verduurzamen. Een groeiende aantal mensen laat de gevels, het dak en de vloer isoleren, isolerende beglazing plaatsen en verwarmt de woning met een warmtepomp. Vanaf 2026 zal het zelfs verplicht zijn een hybride warmtepomp te laten plaatsen bij vervanging van de cv-ketel. Ook zijn gemeenten druk met het opstellen van transitievisies. Hieruit blijkt dat veel wijken in steden voor 2050 zullen worden aangesloten op een warmtenet.

Wat mensen nog meer kunnen doen om hun energieverbruik thuis te verlagen? Gaat het om gas, dan is snelle winst (letterlijk, vanwege de hoge gasprijzen) te behalen door wat korter te douchen, de watertemperatuur van de cv voor de verwarming te verlagen en radiatorventilatoren te plaatsen. Wil je minder elektriciteit gebruiken? Begin dan met het vervangen van oude gloei- of halogeenlampen door goedkope led-lampjes, de eco-stand op elektrische apparaten te gebruiken en bij vervanging te kiezen voor energiezuinige apparatuur.

Meer gebruik van duurzame energie

Naast het verlagen van het energieverbruik, is het natuurlijk ook steeds belangrijk om te letten op wat voor energie we verbruiken. In plaats van elektriciteit die is opgewekt met kolen of gas, kun je veel beter duurzame energie gebruiken. Dit is op twee manieren mogelijk. Enerzijds kun je ervoor kiezen zelf duurzame elektriciteit op te wekken met zonnepanelen. Zelfs met de (overigens zojuist uitgestelde) afbouw van de salderingsregeling is het nog steeds erg interessant zelf duurzame stroom op te wekken. Heb je hiervoor geen mogelijkheid? Kies dan in ieder geval voor een energieleverancier die groene stroom levert.
 Persoonlijke sites:
Geen persoonlijke sites

Actueel Nieuws:

Voetbal nieuws:
Eredivisie:

Voetbal nieuws:

Overige Sporten:

Gaming:

Politiek:

Bedrijven:

Computer, Gadgets & Internet:

Algemeen Nieuws:

TV / Media / Muziek:

Landen / Gebieden:

Provincies:

Steden:

Steden buitenland:

Overige Subsectie's:

En verder...
Copyright © 2001-2023 - Headliner.nl - Content & Design: Splendense - cookie instellingen
Verduurzaming: het wordt nu echt praktijk Headliner: Het laatste en meeste Verduurzaming: het wordt nu echt praktijk verzameld!